Κωνσταντίνος Γώγος: Συναινετικό Διαζύγιο σε 12 ημέρες

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο dikastiko.gr

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Δικηγόρος Αθηνών

Με το άρθρο 22 του Νόμου 4509/2017, ο οποίος ετέθη σε ισχύ την 22/12/2017, τροποποιήθηκε η διάταξη του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα αναφορικά με το συναινετικό διαζύγιο. Ειδικότερα, για τους συζύγους που επιθυμούν να λύσουν συναινετικά το γάμο τους από την 22/12/2017 και εφεξής, πλέον δεν ακολουθείται η δικαστική οδός αλλά ο γάμος λύεται αποκλειστικά με συμβολαιογραφική πράξη, ενώπιον Συμβολαιογράφου επιλεγμένου από τους συζύγους.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτέλεσε σημαντική τομή στο οικογενειακό δίκαιο επιταχύνοντας την διαδικασία έκδοσης διαζυγίου αλλά και επαναφέροντας την λογική στις οικογενειακές σχέσεις, αφού έδωσε τη δυνατότητα στα μέρη άμεσα να λύσουν το γάμο τους χωρίς την τυπική δικαστική απόφαση του παρελθόντος.

Παράλληλα, το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί τον πλέον πολιτισμένο τρόπο λύσης του γάμου με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και τριβές τόσο μεταξύ των συζύγων όσο και μεταξύ των σχέσεων γονέων και τέκνων.

Τέλος, σε πρακτικό επίπεδο αποτελεί την πλέον οικονομική λύση σε αντίθεση με την κατά αντιδικία διαδικασία, η οποία είναι κοστοβόρα χρονοβόρα και ψυχοφθόρα. Φυσικά, δε λύνονται όλες οι υποθέσεις συναινετικά.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου απαιτούνται τα κάτωθι δικαιολογητικά: Ληξιαρχική πράξη γάμου Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης Αντίγραφο των αστυνομικών ταυτοτήτων Ιδιωτικό συμφωνητικό περί λύσης γάμου, ρύθμισης θεμάτων επιμέλειας, διατροφής και επικοινωνίας τέκνων (αν υπάρχουν) Ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο (σε περίπτωση μη αυτοπρόσωπης παράστασης των μερών) Γραμμάτια προείσπραξης πληρεξουσίων δικηγόρων

Διαδικασία

Η διαδικασία έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου είναι απλή και ιδιαιτέρως γρήγορη. Εφόσον τα μέρη έχουν συμφωνήσει τη λύση του γάμου τους και τα θέματα επιμέλειας, διατροφής και επικοινωνίας των τέκνων, συντάσσεται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο και συνυπογράφουν ενώπιον της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου, όπου και βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής των συζύγων.

Εν συνεχεία, απαιτείται η παρέλευση δέκα ημερών από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού. Μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος είναι επιτρεπτή η έκδοση συμβολαιογραφικής πράξης, η οποία και πλέον αποτελεί το συναινετικό διαζύγιο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο σημείο αυτό, καθώς τα μέρη δεν θεωρούνται διαζευγμένα με μόνη τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης.

Σε περίπτωση που ο γάμος ήταν θρησκευτικός απαιτείται περαιτέρω εισαγγελική παραγγελία προς την αρμόδια Μητρόπολη προκειμένου να εκδοθεί διαζευκτήριο. Με την έκδοση αυτού είναι δυνατή πια η λύση του γάμου, η οποία και δηλώνεται στο αρμόδιο ληξιαρχείο. Από αυτό το σημείο ο γάμος πλέον λύεται.

Επίλογος

Η διαδικασία σαφώς και είναι απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 12 ημέρες. Ωστόσο, απαιτούνται ειδικές νομικές γνώσεις και ικανότητες για τη σύνταξη των ιδιωτικών συμφωνητικών, ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν να κάνουμε ανήλικα τέκνα. Επομένως, τα μέρη θα πρέπει να επιλέξουν ένα επαρκώς έμπειρο δικηγορικό γραφείο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 

Δικηγορικό Γραφείο Κωνσταντίνος Χ. Γώγος & Συνεργάτες

Τηλ.: 211-41.69.628, κιν.: 698-20.58.794

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *